2011. december 31., szombat

Peter Abrahams – Lenn, a nyuszi barlangjában


Relytélyes események Echo Fallsban

„Elindultak sétálni.”



Hatalmas betűkkel áll a könyvön, még a szerzőt is második helyre utasítva, hogy Stephen King ajánlásával. Nem sokat gondolkoztam, hogy megbízzam kedvencem ízlésében, hanem megvettem ezt a gyerekkönyvet. Gyerekkönyv? Igen, a második fejezet után már biztos voltam benne, hogy ennek a darabnak az Ifjúsági irodalom felirattal ellátott polcon a helye. Valahogy ez elkerülte a figyelmemet a vásárlásnál, most nem állítanám biztosan, hogy más hibája volt. Mivel már 5 éve történt, nem emlékszem pontosan, de azért gyanakszom.

Peter Abrahms oldalát böngészve kiderül, hogy egy gyermekeknek szóló sorozat első darabja a Lenn, a nyuszi barlangjában. A nyolcvanas évektől publikáló írót ezek a kötetek tették igazán híressé. Ezt megelőzően többségében felnőtteknek írt krimiket, amikben fontos szerepet kapott, hogy más tájakra kalauzolta el olvasóit. Aztán 98-ban elhangzott a mindent megváltoztató mondat „My favourite American suspense novelist.” Stephen King.

A főszereplő Ingrid, aki egy majdnem 13 éves kiskamasz. Már a könyv első oldalain megtudhatjuk, hogy kedvence Sherlok Holmes és ehhez mérten ő is igyekszik megfigyelni az apróságokat. Ezzel a remek módszerrel Ingrid elmesélése alapján közelről is megvizsgálhatunk bizonyos részeteket. Ez a fogás az írót dicséri, így a szövegben nem keltenek zavart ezek a kis elemek. Ingrid számára most nyílik ki a világ és mi elkísérhetjük erre az útra. Feltérképezi a környéket, Echo Fallst. Először érdeklődik utána fiú és először van köze gyilkossághoz. 

A békés, csendes kisvárosban ugyanis (váratlanul) megölnek valakit. Az áldozat Katherine Eve Kovac alias Dilinyós Katie. Pont az a fura magányos nő, aki Ingridet beinvitálta magához, amikor a lány kicsit eltévedt. Nagy zavarában a lakásban felejtette a piros focicipőjét és így máris nyakig ül a slamasztikában. A történet érdekes, fordulatos és szórakoztató. Hogy jön egy nyomozáshoz az Alice csodaországban? Hát a színjátszó körrel éppen ezt a darabot próbálják a gyerekek. Természetesen több elem is szerepet kap a könyv egészében, utalások és helyzetek mutatnak Lewis Carroll művére.

A gyilkosságon kívül nagy hangsúly van a kiskamasz léten, hiszen ifjúsági irodalomról beszélünk. Abrahams találóan írja le a lány gondolatait, kapcsolatait és ezt nem csak a ködös emlékeimre alapozva mondom, hanem a sikeresség alapján. A gyerekek biztos nem szeretnék, ha állandóan az járna olvasás közben a fejükben, hogy Ja, ahogy te azt elképzeled.

A fiatalok számára egy elrettentő tulajdonsága lehet a könyvnek, a hosszúsága. 350 oldal. Bár, a Harry Potter és a Twilight bebizonyította, hogy van az a történet, amikor a mennyiség nem szempont. amúgy meg szeretném hinni, hogy aki olvas (még ha tizenéves is), annak nem számít, hogy milyen hosszú egy könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése