2012. október 18., csütörtök

Stephen King, Joe Hill – In the tall grass


In the end, all of them trooped across Route 400 and entered into the tall grass.

A novellákkal sosem voltam jóban, mert olyan rövidek. Ez a történet eredetileg az Esquire magazin 2012-es Június-Júliusi és Augusztusi számában jelent meg. Majd ebook és audiobook formátumban is kiadták. Az izgalmat pedig az okozza, hogy igazi Stephen King fanatikus vagyok, komoly gyűjteményem van és a fia, Joe Hill könyve is az egyik kedvencem lett. Ezután logikus, hogy azon melegében lecsaptam közös novellájukra.

A történet egyszerű, de nagyszerű. A szokásos eszközökkel dolgoznak, amivel a szokásos eredményt érik el. De ez egyáltalán nem negatívum. Kinget azért is szeretem annyira, mert azt kapom, amire számítok. Hosszan előkészített borzongás, aminél azt a pillanatot várom a legjobban, amit egyben a legkevésbé is. Az igazság, amikor kiderül, hogy mi is van, ami úgy már nyilván annyira nem rémisztő.

A műfaji kötöttségek miatt, most nem annyira hosszadalmas a felvezetés. Bár a könnyedséget kicsit Joe Hillnek is tulajdonítom. Lehet, nem kéne hosszú távú következtetéseket levonnom egy könyv alapján, de úgy érzem, hogy ő menthetett meg a múlt hosszas felidézésétől. A félelem forrása már a címben adott. A gyakran használt kukoricás testvére a susnyás, ami természetfeletti kapcsolat miatt itt igazából hosszúra nőtt fű. Egy történetben a lehető legtöbb alapvető félelemmel kapcsolatos dolgot vegyítik, ami még nem bántó. Ez az egyik titok szerintem. A gyerekkorból visszamaradt félelmek előcsalogatása, amihez hozzájárulnak a felnőttkori alapvető tudás megkérdőjelezése. Persze, persze nincs semmi a sötétben, de mi van, ha mégis?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése