2013. május 13., hétfő

Cassandra Clare: City of Bones, Csontváros


Mortal instruments, A végzet ereklyéi

„Her stomach dropped out from under her as the silver river spun away and the spires of the bridge slid under her feet, but this time Clary kept her eyes open, so that she could see it all.”


Felkerült az IMDBre egy új fantasy film bemutatója és wow! nagyon izgalmasnak tűnt. Aztán valahonnan beugrott, hogy láttam már valahol ezt a csontváros dolgot. Így nem kellett hozzá más csak a google és egyből képben voltam. Az utolsó lökést pedig az adta meg, hogy valahol azt írták, ez lehet az új Twilight.

CassandraClare első könyve a Csontváros. Most, csak így, itt az első sorokban kijelentem, hogy ez nem az az első könyv. Konkrétan értetlenül állok a dolog előtt. Sűrűn pislogok, hogy a fanfictionban utazó írónő hogy juthatott idáig? Vajon mit jelenthet, hogy a Harry Potter és a Gyűrűk ura világában játszódó történetei azonnal törlésre kerültek a könyvének megjelentetésének pillanatában? Persze, persze nem kell a rosszindulatom, nyilván szerzői jogok, miegymás így egyszerűbb volt. Na de maradhatott volna inkább annál a műfajnál. Clare tipikus áldozata annak a jelenségnek, amikor valakinek hirtelen valami nagyon jó ötlete támad, majd rövid időn belül le is lombozódik, mert rájön tegnap hallotta valakitől azt a nagyon jó ötletet. Ami zavart kelt a rendszerben, hogy az írónőnél elmaradt a felismerés pillanata, nem rémlett be, hogy ez valaki másnak a nagyon jó ötlete. De akkor már más, hogy hogy nem szólt neki? Nemtom…

A Csontváros ugyanis nem tűnik többnek, mint egy összeollózott könyvnek. Vett pár ismert történetet és különböző elemeiket összeszerkesztette. Kis, kedves, bugyuta, tini fantasy. Félreértés ne essék, én is azon a véleményen vagyok, hogy irtó nehéz merőben újat alkotni, sosem várom el egy könyvtől sem. Na, de, van ami már a pofátlanság kategóriájába tartozik. Ilyenkor csak az dühít, hogy mégis hogy jut el egy ilyen történet addig, hogy felkapják.

Gyorsan kiírom még a legdühítőbb dolgot, majd felsorolom a pozitívumokat is. Sajnos kicsit körmönfont, (vagy lehet, egyszerűen zavaros) leszek, mert a legnagyobb problémát egy olyan elem jelenti, amit nem nevezhetek nevén, mert lelőném a poént. Lehet, hogy van az a kategória, amikor már túl sokat olvas az ember és azért nem élvezi a könyvet. Mert nekem már a legelején szöget ütött valami a fejemben. De az is lehet, hogy mivel olyan kevés infónk van a szereplőkről, mindenkiben felrémlik ez a lehetőség is. Végig ott kaparászott a hátsó zugban, hogy csak nem az jön ki a dologból, ami evidens lenne, mert akkor keletkezne egy elég nagy konfliktus, aminek megoldásához nem kevés tehetség kellene. Végül mégis így történt, de nincs baj az így kialakult konfliktussal, mert a legegyszerűbb utat választja Clare, simán átlép rajta. Amúgy ez az egyetlen dolog, ami miatt elkezdtem olvasni a második kötetet reménykedve, hogy majd abban végre megszületik a feloldás.

Hatalmas piros pont, a könyvben rengeteg történés van. Jönnek ilyen szörnyek, olyan szörnyek, küzdés, menekülés, nyomozás. A lendületre nem lehet panasz. A klisékre annál több. Erős vagyok és nem, nem kalandozok el, mert ez itt a pozitív rész! Ezért itt jön a következő elismerés: A szereplők nem sérthetetlenek. Mindennek a vége, amikor a harcosok ép bőrrel jönnek ki a csatákból. Szerencsére ezt a hibát nem követi el Clare. Sőt, megsérülnek és még a csoda varázslat sem képes mindent megoldani, meggyógyítani. A plusz egy pont pedig a homoszexuális vonal miatt jár. Elég bevállalós dolog egy tini könyvben behozni ezt a témát, de ha ügyes a megoldás még jól is elsülhet. Bár ez a történet inkább lányoknak íródott, rájuk meg nem jellemző az elutasítás, de lényegtelen is. A próbálkozás értékelendő.

Ez az a könyv, ami biztos sokkal jobban mutat majd a vásznon, mint papíron. (aki nem ismeri a stílusom, annak megmagyaráznám: ez egy hatalmas sértés volt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése