2011. november 30., szerda

Marie-Claude Monchaux – A sehány éves kislány

Ajándék könyv kicsiknek




Ez, a most bevezetésre kerülő Ajándék könyv kicsiknek c. rovat első darabja. A barátaimmal folytatott beszélgetésnél merült fel, hogy lehet, szükség lenne pár gyerek könyv bemutatására is. Így, az új koncepció szerint, havonta egy, a gyerekeknek készült mű is előkerül. Azt hiszem, minden alkalomra remek ajándék a könyv. Legyen az karácsony, húsvét, mikulás, valamilyen, esetleg gyerek-, szüli-, vagy név-nap, hétvége vagy hétköznap.

A szexuális felvilágosítást nem lehet elég korán kezdeni. Azok a szülők, akik prűdségük miatt nem foglalkoznak ezzel a témával, nagy hibát követnek el. Sajnos a gyermek saját maga kénytelen megtanulni dolgokat. Akár megalázó, kellemetlen helyzetbe is keveredhet, ami örökre nyomot hagyhat benne. Talán azok, akik mostanában vállalnak gyereket, már egy olyan generáció tagjai, ahol kevésbé jellemző a gondot okozó elzárkózás. Azonban még a nyitottabbaknál is probléma lehet a mit és hogyan kérdéskör. Nekik segíthet a nevelésben ez a könyv.

Marie-Claude Monchaux francia újságírónő, több csodás gyermekkönyvet is írt. Magyar fordításban sajnos csak kettő jelent meg, a Sehány éve kislány és a Nekem két születésnapom van. Monchaux-nak nem csak a kedves történeteket köszönhetjük, hanem a gyönyörű krétarajzokat is. Az írónő egyben az illusztrátor is. Itt található pár kép, ami a különböző korok viseletéről szóló művében szerepel. Ezek a rajzok nem csak a kicsiknek tetszenek, hanem a szülők is örömet lelhetnek a nézegetésükben.

A sehány éves kislányban, a 2 éves Marika meséli el születésének történetét. A képeken látható, ahogy az idő múlásával a magzat az anya hasában fejlődik. Szó esik a családalapításról, a nemek közti különbségekről, eltérő kultúrákról. Az oldalakon olvasható pár mondat egyszerűen és érthetően van megfogalmazva. A rajzok mellett ebben rejlik nagyszerűsége. Nem kell hosszú fejtegetésbe bonyolódni, a megfelelő szavakat keresve ami csak még több kérdést szül. 

Érdemes már a két év körüli gyermeknek megvenni a könyvet, de a színes képek miatt akár hamarabb is lehet lapozgatni. Testvér születésénél is hasznos, hogy lássa a nagyobb, mi is történik az anyukájával. Az óvodában, de a cserfesebb bölcsisek között is felmerülhet a nemiséget, születést érintő téma. Ilyen esetben is megkönnyítheti a szülők feladatát ez a könyv. 

Itt látható a belső oldal, aminek mintája szintén nagy kedvencem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése