2012. február 29., szerda

J. R. Ward – Síron túli szerető

Fekete tőr testvériség 02
„- Vagyis örökre – mondta Mary, és átadta magát a szerelem földöntúli boldogságának.”

Az előzőekben nem is szóltam a borítóról! Röviden, lehetne jobb is, de nem rossz. Nagyon hasonlít az eredetire, két szín és egy kép, ahol a pár egyik tagja a másik nyakára lehel csókol. A lényeg pedig, hogy szépen fel van tüntetve, hogy a sorozat melyik része az. A címről pedig, hogy a testvériség tagjai mindenféle szeretők. Mindegyikhez tartozik egy jelző és akkor tádám, összeállt a cím. Itthon a fordítás miatt nem jött ki úgy, hogy mindig csak egy szó legyen, így van síron túli és életre keltett szerető is. Amúgy a kifejezések és tulajdonnevek magyarázatát nem tartom túl szerencsésnek az első oldalra tenni. Jobban mutatott volna, ha a szokásos módon készítettek volna hivatkozást az első magyarázatra szoruló szónál.
Ward stílusához tartozik, hogy nem fél változtatni, kicsi csalni. Sejthető, hogy a rosszarcú, agresszív férfi csak szeretetre vágyik és a skalpvadász szépfiú önbizalomhiánnyal küzd és mindenkinek csak az igaz szerelem hozhat enyhülést. A jól ismert karakterek azonban teljesen újjászületnek az írónő tolla alatt. Tartalommal tölti meg a bugyuta frázisokat. Amíg másnál csak mulattam a több száz éves cölibátus gondolatára Ward simán eladhatóvá teszi ugyanezt. A csalást pedig arra értettem, hogy első körben mást látunk. Vegyük Rhage esetét. Az első könyvben már megtudtuk, hogy ő a hihetetlen szépségű, filmsztárokra hasonlító harcos. Tisztában is van ezzel és pimasz mosolya a védjegyévé vált. Szexuális étvágyáról egyenesen legendák keringenek a faj tagjai között. Egyből megkapta a skatulyát. Ahogy természetesen a többiek is. Ward nagyon ügyesen játszik azzal, hogy így működik az ember agya. Sablonokban gondolkozunk, így elég tisztán látjuk a mellékszereplőket is. Amikor az egyik elő lép főszereplőnek, persze fordul a kocka és megtudjuk, hogy mi rejtőzik a felszín alatt.
A romantika, és a mindent elsöprő szerelem kedvéért ezeknek a marcona, harcedzett katonáknak elég hiányos a szerelmi életük. A varázshoz feltétlen szükséges, hogy valamiben szüzek legyenek. Tehát legyen valami, amiben a kiválasztott nők elsők, mert persze, a szerelemben, az igaz szerelemben azok, na de akkor is kell egy kis plusz. Ezt amúgy elég jól kezeli Ward, nem fókuszál rá, így egy jó adalék. Egészen a 6. részig, de erről majd akkor.
A Síron túli szerető cselekményes, nagyon jó második rész. Igaz, az előző befejezés után arra számítunk, hogy Butch lesz most a főszereplő, ehelyett Rhage esik szerelembe. Ezzel persze csomó bonyodalom jár, nem elég, hogy egy ember, Mary a kiválasztott, még ráadásul halálos beteg is. Ez nagyon izgalmassá teszi a történetet, mert már az elején leszögezik, hogy nincs mit tenni.
A küzdelem pedig tovább folyik az alantasokkal, ami még erőteljesebb és érdekesebb az első résznél is. Rhage átka, a benne tomboló szörnyeteg jó plusz és ismét új szereplővel bővül a paletta. Ezek az elemek nem csak egymás mellé lettek dobálva, hanem szépen ki vannak dolgozva. Az írónő ügyességének köszönhető, hogy a több szál gördülékeny és követhető. Az Őrzőt kicsit jobban is megismerhetjük. Nagyon tetszik ez a görög mitológiára hasonlító rész. Talán kicsit lehetne még erőteljesebb. Több régi történet, átok, áldás stb. Itt még nem látszik, de a későbbiekben túl engedékennyé válik az Őrző.

J. R. Ward – Éjsötét szerető, Fekete tőr testvériség 01

J. R. Ward - Megsebzett szerető, Fekete tőr testvériség 03
J. R. Ward - Életre keltett szerető, Fekete tőr testvériség 04
J. R. Ward - Feloldozott szerető, Fekete tőr testvériség 05


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése